in , ,

Karşının taksisi : Avrupa yakasından *** Üniversitesine Ulaşım

Tercih zamanının bitmesine az bir süre kalmışken, karşının taksisi olarak adlandırabileceğimiz Avrupa Yakasından okulumuza olan ulaşım ve konaklama durumuna değineceğim.

2018 yılında *** Üniversitesini kazandığımda Avrupa yakasından gidişin aslında çok zor olacağını, neden dağda bulunan bir okulu tercih ettiğimi sorarken buldum kendimi. O zamanlar Beşiktaş Meydan civarlarında yaşıyordum ve Avrupa yakasındaki ulaşım hatları hakkında pek bir fikrim yoktu. Okulumun Beykozda bulunduğunu duyan herkes Avrupa yakasında yaşayarak delirdiğimi, okulun dibine taşınmamı söylemekten başka bir şey yapmıyordu. 

Ev bulma / kira konusunda bahsedeceğim maalesef pek bir detay olmayacak çünkü Pandemi sonrası neredeyse her lokasyonda ev bulmak artık çok zorlaştı. Kiraların pahalılığını geçin, boş ev bile bulmak eskisine göre daha zor. İnsanlar mevcut evlerinden çıkmak istemiyor, ev sahipleride saçma sapan rutubetli evlerine öğrenciler zorunda kalıp oturur diye haketmeyecek fiyatlar biçiyor. Ev arkadaşı arıyorsanız, bununla ilgili bir ilan açmak istiyorsanız; instagram @tauilanlar üzerinden ilanlarınızı paylaşabilirsiniz.

Avrupa Yakası, (Beşiktaş / Mecidiyeköy / Levent vb.) üniversiteler açısından  renkli olduğu için, sosyal imkanların çok fazla ve çeşitli olduğu bir yer. Ayrıca çoğu yere de gidebilecek bir ulaşım rotasının neredeyse tam ortasında, toplu taşıma imkanları açısından çok çeşitliliği ile öne çıkıyor. Eğer yaşayacağınız yerde; başka yerlere ulaşım, sosyal imkanlar sizin için listenin başındaysa Avrupa yakası tam size göre. Tabii okulumuza giden belli başlı, güzel rotaları da bilirsek her şey daha da kolaylaşıyor.

Bildiğin yol en iyi yoldur diye bir yanılgıya kapılarak okulun ilk günü Kadıköy vapuru + 15F yolculuğu yaparak bir kere daha yanıldığımı farketmiştim. Okula gitmemin daha kolay bir yolu olmalıydı.

İETT Otobüsünde Gerçekleşmiş, Gülmekle Şaşırmak Arası İki Durak Gidip  Getiren Absürt Olay - onedio.com

Aslında Avrupa yakasında nerede oturuyorsanız temel amacınız, Mecidiyeköy veya Levent gibi yaygın noktalara ulaşmak olmalı. Eğer Mecidiyeköyden geleceksiniz direkt olarak aşağıda bahsedeceğim hatlara ilk duraktan binip kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Beşiktaş Meydan durağından ise, Levente geçmek yaklaşık 10-15 dk sürüyor ve sabahları otobüslerin çoğu ordan geçtiği için spesifik bir numaralı otobüs beklemeniz de gerekmiyor. Levent üzerinden 121A, 121B, 121BS numaralı otobüsler ile kolayca Kavacığa geçmek mümkün. Bu yol yaklaşık 20 – 30 dk arası sürüyor. ( Köprü geçip, yaka değiştirdiğinizi hesaba katarsak Istanbul için gayet iyi bir süre olduğunu düşünüyorum.) Kavacık Sedir Sokağa ulaştığınızda tercih edebileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. 136B numaralı otobüse binerseniz okul yaklaşık 35 – 40 dk sürmektedir. Zor durumda kalmadıkça benim çok tercih ettiğim bir yol değildi. Çünkü güzergahından dolayı insana hissettirdiği 2 saatlik bir yol deneyimi.

Diğer bir seçenek, okula giden shuttle hizmeti ile ( 2021 döneminde hala faaliyet göstermeye devam ederler mi bilmiyorum ama. ) para karşılığında okula 10-12 dk gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Sabahları, okulun genelde hazırlık saatlerine daha uygun olan otobüslerini yakalarsanız da ( şanslı gününüz ilan edin.) okul yaklaşık 15 dk sürüyor.

Belki aranızda okula direkt giden Mecidiyeköy kalkışlı 121B otobüsünü duyan vardır. Ondan şu an bahsetmemin sebebi, sabah sadece bir-iki kere yine hazırlık saatlerine uygun bir şekilde olması. Hazırlık döneminde tercih ettiğim bu hat normal 121B den farklı olarak, Sedir sokakta değilde bizim okul da sonlanıyor. Eğer onu yakalarsanız okula gelmek Mecidiyeköyden yaklaşık 50-65 dk arasında. İstanbulda yaşamıyorsanız belki bu süreler size çok uzun gelecektir ama Anadolu yakasında yaşayan çoğu arkadaşımdan okula erken ve daha çabuk gittim.

Herkes okula gidişi anlatıyor da dönüşü nasıl bu okulun diye merak ediyorsanız eğer; o kısım biraz daha karışık diyebilirim. Karışık dememin sebebi pandemiden önce büyük bir çoğunluk Kavacığa ulaşmak için otostop çekiyordu. Gelmeyen otobüsler, uzun süren seferler, otobüslerin çok kalabalık olmasından dolayı otostop dönüş yolunda bize güzel bir alternatif olarak geliyordu. 

Siz yine de beni örnek almayın ve otobüs/ shuttle hizmeti gibi alternatiflerle Kavacığa gitmeye çalışın. Oradan sonrası da fazla kolay, çünkü sefer saatleri çok sık.

Eğer Avrupa yakasının başka yerlerinden gelmek ve daha detaylı bir yol tarifi isterseniz, sitemizde bununla ilgili yazılmış haber bulunmaktadır. Oradan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Sizlere Avrupa yakası ve ulaşımı hakkında hiçbir bilgim yokken yaşadıklarımı ve tercih edebileceğiniz alternatif seçenekleri sunmak istedim. Umarım tercih döneminiz istediğiniz gibi sonuçlanır ve kim bilir belki 2021 güz döneminde kampüsümüzde karşılaşma şansı elde ederiz. Sağlıcakla kalın. ????

https://tauhaber.com/index.php/2021/04/21/turk-alman-universitesine-nasil-gidilir/

Ne düşünüyorsun?

20 Points
Upvote Downvote

Yazan yazar-c

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

Katlanmak Zorunda Değilsiniz!

HOŞGELDİN REHBERİ