in

Katlanmak Zorunda Değilsiniz!

Değerli okuyucularımız, son zamanlarda öğrencilerden ev sahipleri ile ilgili pek çok şikayet- uyuşmazlık haberi alır olduk. Bu konu ile ilgili haklarınızı kısaca hatırlatmak için bu haberi kaleme alıyoruz. Yazıya başlarken bu yazının muhatabının tüm ev sahipleri değil, art niyetli ev sahipleri göz önüne alınarak yazıldığını belirtmek isteriz. Öğrenci dostu ev sahiplerine teşekkür ederiz.

Birçok öğrenci arkadaşımız, karşılaştıkları sorunlarla ilgili ev sahiplerinin ilgilenmediğini, kendileri karşılamak zorunda kaldıklarını ve aksi halde ev sahibinin kendilerini evden çıkartılacaklarını söylemekteler. Bununla birlikte ev kiralarının her dönem giderek artması sebebiyle ev sahiplerinin kira dönemi sonunda öğrencileri evden çıkararak yeni öğrencilere daha yüksek fiyattan evlerini kiralama eğiliminde olduğunu görüyoruz.

Öncelikle ev sahibinizle problem yaşıyorsanız, bunu sineye çekmek veya aramız bozulmasın diye düşünmek zorunda değilsiniz. Kira dönemi sona erse de ev sahibiniz tarafından sebepsizce evden çıkartılamazsınız. Yeni TBK hükümlerinin kiracıyı koruduğuna dair çevrenizde konuşmalara şahit olmuşsunuzdur. Gerçekten de haklarınızı bildiğiniz takdirde ev sahibinize karşı eliniz güçlü olacak, haksız bir şekilde evinizden çıkartılamayacaksınız.

Kiraya veren TBK m. 347 uyarınca kira sözleşmesi süresine daynarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak 10 yıllık uzama süresinin sonunda en az üç ay önceden bildirimde bulunarak kira sözleşmesini sebepsiz bir şekilde sona erdirebilir. Kiracı ise sözleşmenin sona ereceği tarihten 15 gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirebilir. Buradan anlaşılacağı üzere kiraya veren “sözleşme bitiyor, sizi daha fazla oturtmam” argümanını kullanamayacaktır.

Ev sahibi, kiracıyı “Almanya’dan oğlum gelecek, kendim oturacağım, evi sattım, kirayı ödemiyorsunuz” diye doğrudan evden çıkartamayacak; dava yoluyla sözleşmeyi sona erdirebilecektir. TBK m. 350-356 hükümlerine bakarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Çoğuu durumda kiralananı özenle kullanmak, komşulara saygı göstermek gibi yan yükümlülüklere aykırılıktan dolayı ev sahipleri kiracıyı evden çıkartmak isteyebiliyor. Bu durumlarda da ev sahibi kiracıya 30 günlük süre vererek aykırılığı gidermesini yazılı bir ihtarla talep ederek, giderilmediği takdirde sözleşmeyi feshedebilecektir.

Kira sözleşmesi sonunda ev sahibi kirayı tüketici fiyat endeksinin oniki aylık ortalamasını geçmemek üzere artırabilir. Aksi halde TBK m. 344 ihlali söz konusu olacaktır.

Kiracının katlanmak zorunda olduğu giderler kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderleridir. Kiracı katlanmakla yükümlü olmadığı ayıpları ev sahibine bildirmek durumundadır. Ev sahibi ayıpları gidermekle yükümlüdür.

Özetle açıklanan hükümleri dikkate alarak ortaya çıkan uyuşmazlıklarda haklarınızı bilmenizin faydası olacaktır. Böylece karşı tarafın haksız ve hukuka aykırı davranışlarına katlanmak durumunda kalmazsınız. Kiraladığınız evinizde sizden kaynaklanmayan zararları ev sahibine bildirerek yaptırmasını isteyebilirsiniz. Kalıcı bir hasar ortaya çıktığında kira bedelinin indirilmesini talep edebilirsiniz. Haklı taleplerinize karşın evden çıkmanızı isteyen karşı tarafa haklarınızı hatırlatarak bunu yapamayacağını bildirebilirsiniz. Mevzuata aykırı yurt ve pansiyonlarda çıkan uyuşmazlıklar ise uzun uzun başka bir yazının konusu olabilecektir.

*Son olarak güncel mevzuat uyarınca ev sahibinizin kiraya %25’ten fazla zam yapmasının kanuna aykırı olacağını belirtmek isteriz.

Yukarıda verilen bilgiler genel nitelikte bilgiler olup, hiçbir bilgi hukuki tavsiye niteliğinde değildir. Ortaya çıkan somut uyuşmazlıklarda avukatınıza danışarak hareket etmenizi tavsiye ederiz.

Ne düşünüyorsun?

19 Points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLIYOR MU?

Karşının taksisi : Avrupa yakasından *** Üniversitesine Ulaşım