in

Amsterdam İmajını Nasıl Değiştirmek İstiyor?

“Uyuşturucu kullanımı yasak!” tabelaları!

Amsterdam’ın De Wallen bölgesi, yani kırmızı ışıklı bölge, köprülerde ve kanalların kenarlarındaki yeni tabelaları gözden kaçırmak mümkün değil. Bu yasağa uymayanlara 100 Euro para cezası uygulanacak.

Amsterdam şehri, iç şehirdeki parti turizmini yasaklamayı planlıyor. Bu, Hollanda’nın başkentinin parti turistlerinin artan sayısına tepki gösterdiği ilk yasak tabelası değil. Sokaklarda alkol tüketenlere ve halka açık tuvaleti kullanmayanlara da cezalar uygulanıyor.

Kenevirle Bot Turu

Newcastle’dan gelen genç bir turist, “Tatil yapmak, biraz ot içmek ve eğlenmek istiyorum” diyor. Lüks bir otelin girişinin tam karşısındaki Oudesijds Voorburgwal’da, Smoke Boats adlı teknelerin iskelesinde bekliyor. Smokeboat’ta yasal olarak kenevir tüketebiliyor. Tekne, kanallarda bir saatlik gezintiyle birlikte kenevir tüketimi ve şehir turu yapmak için günde birkaç kez kalkıyor.

Amsterdam’a bahçe fuarı için gelen diğer bir İngiliz, şehir merkezindeki kırmızı ışıklı bölgede bir gününü keyifli geçirirken elinde bir kenevir sigarası tutuyor. Yasak olduğunu biliyor ama kendisine ceza yazacak polislerin gerçekten var olduğuna inanmıyor.

Parti Turistleri Uzak Durun

Bu yaz gününde, tıpkı pandemiden önceki gibi, şehir merkezi kalabalık. Amsterdam, çekici bir turistik hedef. 17. yüzyıl Altın Çağı’ndan kalma evleri ve kanalları UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Bu yıl da Amsterdam’da 20 milyonu aşkın konaklama bekleniyor. 2021 yılında şehir, bu rakamın üstüne çıkmamaya karar vermişti, ancak bu miktar yalnızca birçok zorluklardan biridir. Bir diğer büyüyen sorun da geceleri şehir merkezinin dar sokaklarında ve köprülerinde gürültü yaparak gezen parti turistleridir.

Bu sorunları ele almak için, şubat ayından itibaren yeni kurallar yürürlüğe girdi. Kırmızı ışıklı bölgedeki pencereli genelevler, barlar ve meyhaneler artık her biri iki saat daha erken kapanmak zorundadır.

Amsterdam şehir parlamentosu son olarak kruvaziyer gemilerinin şehir merkezine yakın bölgelere yanaşmasını yasaklamaya karar verdi.

Ayrıca, “Stay Away” başlığı altında, özellikle parti yapmayı seven İngilizleri uzak tutmayı hedefleyen bir çevrimiçi kampanya düzenleniyor. Bir anket sonuçlarına göre, adadaki ziyaretçiler, duraksız kenevir tüketimine daha duyarlıdır. Ve “Stay Away” videoları uyarıyor: Bu durum polis karakolunda ya da hastanede sona erebilir.

Çılgınlığa Son Verin

Els Iping, “Stop de gekte” adlı yerel inisiyatifin bir üyesi, yapılan ilk adımların yeterli olmadığını düşünüyor. Tarihi şehir merkezinde hâlâ yerel Amsterdam sakinlerinin, hatta çocuklu ailelerin yaşadığını vurguluyor. Iping, burada 40 yıldır yaşıyor ve alkol ve uyuşturucu tüketimi karışımına dayanamayan bazı turistler yüzünden sabahları dış merdivenlerini temizlemek zorunda kaldığını sık sık deneyimlediğini belirtiyor.

Şehir merkezine gelen birçok ziyaretçinin güzel eski şehir yüzünden gelmediğini, Els Iping söylüyor: “Fensterprostitution (camlı genelevler), coffee shoplar ve sokak satıcıları yüzünden, buraya sarhoş olup eğlenmek için geliyorlar.”

Klişe, Amsterdam’ın liberal kenevir politikası ve camlı genelevlerin şehre özgü olduğu algısını kabul etmiyor. Iping, “Camlı genelevler 1960’lardan beri burada var, ama ben buraya taşındığımda, bunlar hala marjinaldi. O dönemde burada birçok başka satıcı ve dükkân vardı. Bugün her şey seks, uyuşturucu ve fast food etrafında dönüyor.”

Bir süre boyunca “Stop de Gegkte” adlı yerel inisiyatif üyeleri, bölgede kendi yürüyüşlerini yaptılar. Sarı yeleklerle donanmışlar ve gürültücü gececileri uyumaları gerektiğini hatırlatarak uyarmışlardı. Ve çoğu turist bu uyarılara dostça karşılık vermiş ve özür dilemişti.

Ancak yakın zamanda, yerel ticaret sahipleri, seks, uyuşturucu ve alkolle işlerini yapanlar, iki saat daha erken kapanmak zorunda kaldıkları için “Stop de Gegkte” üyelerini zararlarından sorumlu tutmuşlar ve onları rahatsız etmişlerdir.

Tüketim Toplumunda Turizm Geerte Udo, Amsterdam & Partners Pazarlama Şirketi’nin başkanıdır. Udo şehrin artık tanınır derecede ünlü olduğunu vurguluyor, ancak son yıllarda kitlesel turizmin olumsuz etkilerinin Amsterdam’da da bir sorun haline geldiğini kabul ediyor. “Her şehirde yerel kültüre saygı göstermek gerekir, bunu son on beş yirmi yılda belki biraz gözden kaçırdık.” Ancak tüketim toplumunda, insanlar para ödedikleri için her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar.

Amsterdam, rahatsız edici parti turistlerine sadece yasaklar ve kurallarla değil, aynı zamanda önerileri değiştirerek karşılık vermek istiyor. Yıllardır, turistlere kenevir kullanımının yasaklanması ve kırmızı ışıklı bölgeden genelevlerin çıkarılması gibi öneriler gündeme getiriliyor. Sonunda, bu yılın sonuna kadar, Amsterdam’ın dış bölgelerinden birinde seks işçileri için yeni bir yer tespit edilmesi planlanıyor. Ancak bu plan, birçok seks işçisi ve yerli halk tarafından reddediliyor. Örneğin, bu bölgede güvenlik endişeleri olduğu iddia ediliyor.

Coffee shoplarla ilgili olarak, Els Iping gibi yerel sakinler, şehrin sadece yasayı uygulamasını istiyor. Yasaya göre, kenevir yalnızca Hollanda’da ikamet edenlere satılabilir, ancak Amsterdam şu ana kadar bu konuda bir istisna yapmıştı. Els Iping’e göre, yeni kurallar ve daha erken kapanma saatleriyle bir şeylerin değişip değişmediği sorusu, “Kırmızı ışıklı bölgenin kalbinde yaşayan insanlar, özellikle geceleyin biraz düzeldiğini fark ettiler” şeklinde cevaplanabilir.

Deutsche Welle’den Andreas Kirchhoff’un haberi.

Ne düşünüyorsun?

19 Points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

Almanya’daki Mülteciler: Nerede Kalacaklar?

Türk Alman Üniversitesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Olduğunu Biliyor muydunuz?