in

Son Günlerde Yaşananlara Dair

 

Tek tek açıklıyoruz.

1. RANDEVUNUN KABUL EDİLMEDİĞİNE DAİR..

Detaylarına az sonra değinilecek olan genel sekreter ile görüşmeden sonra sponsorluk ve festivalin sıkıntıya girmesi üzerine rektör sekreterinden acil notu ile toplantı talep edilmiştir. Gün boyunca üniversitede beklenmiş ve süreli sponsorluklar iptal edilmek durumunda kalmıştır. Daha sonra yine ileride değinileceği üzere bu şekilde festivalin düzenlenemeyeceği anlaşılmış ve iptal metni paylaşılmıştır. Ertesi gün de beklenilmesine rağmen randevu talebimize olumlu yanıt gelmemiştir.

Bir sonraki gün mezunlar derneği başkanı aranarak aynı gün içinde 1-2 saat sonrasına randevu verilebileceği söylenmiştir. Fakat bu tarih ve saatin iş ve duruşma yoğunluğu dolayısıyla mezunlar derneği başkanına uymadığı belirtilmiştir. Bunun üzerine toplantının amacı festival olduğu ve festivalin de yapılamayacağı anlaşıldığı için rektörlük sekreterine yoğunluk olması halinde toplantının iptal edilebileceği söylenmiştir. Fakat bir sonraki gün saat 15.00 için randevu ayarlanmıştır. Daha sonra rektörlük sekreterliği tarafından dernek başkan yardımcısına ulaşılmış ve onunla ayrı bir toplantı organize edilmiştir. Rektörlük bunun üzerine dernek başkanı ile olan randevuyu iptal etmiştir.

Tauhaber olarak rektörlükte birilerinin yanlış yönlendirme yaptığı görüşündeyiz. Aksi halde bu organizasyon eksikliğinin rektörlük kanadından böyle bir tepkiyi doğurması anlaşılabilir bir durum değildir.

2. GENEL SEKRETERLE GÖRÜŞMEYE DAİR..

Mezunlar Derneği başkanı ve öğrenci komisyonu başkanı festivalin son durumunu anlatmak ve gerekli izinleri almak üzere genel sekreterin kapısını çalmıştır. Şimdiden belirtmek gerekir ki, genel sekreterin tutumu dostça bir tavır olmayıp herhangi bir kişiye dahi göstermemesi gereken bir tavrı Mezunlar Derneği Başkanına göstermiştir.

2.1. Mezunlar Derneğinin okuldan araç ve mekan desteğini sonuna kadar alabileceği daha önce üniversiteden şifaen bildirilmiştir. Bunun üzerine mezunlar derneği ücretsiz gelebilecek, festivale destek olabilecek sanatçılarla görüşmüş ve rica minnet İzmir’den yüzbinlerce dinleyicisi olan kaşesi en az 10.000 TL olan bir grupla ücretsiz gelmesi üzerine anlaşmıştır. Müzik grubunun tek ricası yol ihtiyacının karşılanması olmuştur. Mezunlar derneği de okuldan almayı düşündüğü destek ile bu grup ile anlaşmıştır.

Genel sekreter ile görüşmede genel sekreter bizim bulduğumuz bu yola “SAÇMA” demiş ve rektör hocaya aynen böyle aktaracağını söylemiştir. Aktardığını düşünmüyoruz. Daha sonra genel sekreter bu fikir üzerinden mezunlar derneği başkanı ve öğrenci komisyonu başkanını aşağılamaya çalışmıştır.

2.2. Kariyer günleri ve festival iptali için en önemli gerekçeye gelmek gerekirse; kariyer günü olmadan festivalin yapılabilmesi dernek için imkansızdı. Bu 2018’de yapılamayan festivalden beri tecrübe edilmişti. Ki kariyer fikri ilk defa bu sene ortaya atılmamıştır. Daha önce 2020 yılı için planlanan festivalin plan dosyası rektör hoca ile paylaşılmış ve onayı alınmıştı. O plan dosyasında festival 5 gün planlanmış ve 2 günü kariyer, 1 günü kültür ve 2 günü de konserler olacak şekilde planlanmıştır. Bu festival planına dahi onay gelmişken 3 günlük ve sadece 1 günü kariyer olan etkinliğe bu noktadan itiraz gelmesi anlaşılabilir değildir.

Genel sekreterin bu noktadaki tutumu sadece bir itiraz olmayıp kariyer gününü yaptırmayacağı, bu kararın kesin olduğu yönündedir. Bunun üzerine hala festivalin yapılması konusunda çaba gösteren mezunlar derneği kariyer günlerinin iptal edilmesi ve kariyer gününe gelecek firmaların başka isim altında etkinlik takvimine dağıtılması teklifi ise genel sekreterin kendi ifadeleri ile “ÇOCUKÇA” bulunmuştur. Genel sekretere kariyer günlerinin festival üzerindeki önemi defalarca anlatılmış olsa da bu ne sürekli üniversitede kariyer günleri mi yapılır şeklinde ifadelerde bulunmuştur.

Kendisine ise kariyer günü olmasa festivalin yapılamayacağı söylenmesine rağmen “yapmayın o zaman” gibi bir tepkiyle karşılaşılmıştır. Dernek bu tutumun genel sekreterin şahsi tavrı olduğu düşüncesiyle rektörle görüşmek istemiş fakat 2 gün içinde talebine cevap alamamıştır. Bu noktada yine bir parantez açmak gerekir, aylar önce dernek rektörden randevu talep etmiş, festivali ve planlarını anlatmak istemiştir. Rektör sekreterinin ajandasında bu kaydın durduğunu düşünüyoruz.

2.3. Genel sekreter yine kültür günleri için itirazda bulunmuş. 60 kişilik bir ekibinin en az 500 sanatçı ile ücretsiz gelmeleri yönünde iletişim kurmuş olmasına rağmen; görüşeceğiniz herkesi önce bize soracaksınız. Biz onay verdikten sonra görüşebilirsiniz gibi abes bir ifade kullanmıştır. Bu ifade doğrultusunda kültür günleri düzenlenebilmesi pratik olarak mümkün değildir.

2.4. Derneğin ziyaretinde henüz sıkıntı çıkacağını düşünmediği noktalarda sıkıntı çıkaran üniversiteye karşı asıl sıkıntı çıkabilecek noktalar dahi konuşulamamıştır. Daha önce sayılan her noktada anlaşılsaydı dahi genel sekreterlik yeme-içme stantları, güvenlik gibi noktalarda itirazlarda bulunup, sorun çıkaracağı tahmin edilmektedir. Önceki tecrübelerle sabittir.

2.5. Yukarıda sayılan hiçbir sebep var olmamış olsaydı dahi genel sekreterin tutumu, makamını ziyaret edenleri aşağılamaya çalışması ve yüksek sesle konuşması, hakaret sayılmasa dahi öğrencilerin emeklerine “SAÇMA” demesi, tüm itirazlarımızı haklı çıkarmaktadır. Bu açıklamalardan sonra akil bir üniversiteden tek bir şey beklenir.

3. BEYKOZ BELEDİYESİ İLE İLİŞKİLERE DAİR..

3.1. TAUMED’in Beykoz Belediyesi ile herhangi bir sorunu bulunmamaktadır. Öyle ki mezunlar derneği başkanı geçtiğimiz ay Beykoz Belediye Başkan yardımcısını ziyaret etmiş, festival konusunda iş birliği teklif etmiştir. Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı ise bu sene bütçeleri olmadığı diğer konser taleplerine de olumsuz cevap verdiklerini söylemiştir. Bunun üzerine festival için diğer yardımlar ve diğer iş birlikleri konusunda daha sonra görüşmek üzere toplantı sonlandırılmıştır.

3.2. Üniversite’nin karıştırdığı bir durum vardır. Beykoz Belediyesi ile Taü Tiyatro arasında gerginlik olmuştur. Sebebi ise belediye kültür müdürünün ilk defa bir üniversite tiyatro kulübünün oyunu için TAÜ Tiyatro’dan sahne kirası istemesi ve tiyatro ekibi bu parayı cebinden ödemek zorunda kalmasıdır. Bu konuda tiyatro kulübünün arkasında durması gereken okul, siz bizim belediye ile aramızı bozdunuz gibi bir gerekçe öne süremez.

4. SİYASİ FAALİYETLERE DAİR..

Rektörlük kanadından konunun buraya gelmesinin siyasi olduğu açıklanmıştır. Konuyla ilgili açıklamalarımızı sıralıyoruz.

4.1. 2019 yerel seçimlerinde *** Üniversitesi kurumu ile Ak Parti belediye başkan adayı ortak projeler planlamış; “AK PARTİ BEYKOZ (@BeykozAkParti)” ve “AK Gençlik Beykoz (@akgenclikbeykz)” resmi hesaplarından tereddütsüz bir şekilde paylaşılmıştır. Aşağıda resimleri paylaşıyoruz.

4.2. 06.10.2021 tarihinde Ak Parti İstanbul Üniversite Teşkilatı *** Üniversitesi’ne misafir olmuş, rektörlük onayı ile üniversitede stant açmış ve üye almıştır. Bu etkinlik “ÜNİAK İstanbul (@UNIAKIstanbul)” resmi hesabından tereddütsüz bir şekilde paylaşılmıştır. Üniak bu etkinliklerinden topladığı üyeleri ile Ak Partiye kazandırmak üzere tekne turları gibi çeşitli etkinlikler yapmaktadırlar. Mezunlar derneği başkanı bu duruma tepki göstererek bir twit atmıştır. Daha sonra o dönem öğrenci olan mezunlar derneği başkanı genel sekreter tarafından üstü kapalı bir şekilde tehdit edilmiş, “sen bizim öğrencimizsin, dikkat et” gibi ifadeler kullanılmıştır. Burada parantez açmak gerekirse mezunlar derneği başkanı Frühlingsfest 19’ u düzenlediği sırada da bir yönetici tarafından festivalde müziğin yüksek olmasından dolayı mezun edilmemekle tehdit edilmiştir. Aşağıda Ak Partinin **** Üniversitesi’ndeki faaliyeti ve bununla ilgili twiti paylaşıyoruz.

4.3. Tiyatro Kulübünün siyasi bağlantısına dair..

*** Üniversitesi tiyatro kulübüne gerekli destek çoğu zaman verilmemiştir. Üniversitenin ilgili biriminin destek verme çabasına rağmen, bazı yöneticiler özellikle Taütiyatroya destek olmamak için uğraşmıştır. Yine böyle bir zamanda kulüp üyesi oyunculara sahneye çıkmak için araç lazım olmuş ve üniversite bu talebi reddetmiştir. Daha önceleri kostümleri ile birlikte toplu taşıma ile sahneye ulaşmaya çalışan ekibin canına tak etmiş ve ücretsiz taşımaya yardım edeceğini düşündükleri için CHP Beykoz ile iletişime geçmişler ve kısa bir süre içinde araç ayarlanmıştır. Bunun üzerine üniversite yönetimi bir şey dememiştir. Daha sonra yine Taü Tiyatronun bir gösterisi için servis gerekmiş, üniversiteden talep edilmiş ve üniversite yine bu talebi reddetmiştir. Tiyatro kulübü bu defa da CHP Beykoz’dan ücretsiz taşımaya dair destek almak istemiştir. İlgili araç üniversiteye geldiğinde üniversite yönetimi küplere binmiş destek vermedikleri kulübe köstek olmak için bu araçla gidemezsiniz demiştir. Daha sonra ısrarlı talep sonucunda üniversite 8 kişilik bir araç ayarlayabilmiştir. Üniversite bu konuda kendisine sıkıntı yaratacak bir durum meydana gelene kadar kulübe yardım etme gereği duymamıştır. Tau Tiyatronun siyasi bağlantısı bu olup, üniversitenin kendilerini ittiği bir yol olmuştur.

Üniversite başkaca sebeplerle şehir dışına araç gönderebilmesine rağmen ne Taü Tiyatro’ya ne de Mezunlar Derneği’ne bu konuda yardımcı olmamıştır. Bir gün önce üniversite aracıyla yapılan Konya gezisi ve üniversite aracıyla yapılan Ankara gezisine dair fotoğrafları paylaşıyoruz.

5. SANATÇILAR VE SPONSORLARA DAİR..

Süreli sponsorluklar üniversitenin tavrı dolayısıyla kendiliğinden iptal olmuştur. Daha sonra ise festivalin, üniversitenin tutumu dolayısıyla yapılamayacağı anlaşıldığında diğer sponsor ve partnerlerle görüşülerek festival sponsorlukları iptal edilmiştir.

Dernek tarafından ücretsiz gelmeyi kabul eden veya çok düşük ücretler talep eden ve herkesin ilgisini çekebilecek müzik grupları ile iletişim kurarak festivalin iptal haberi verilmiştir.

Üniversite festivale dair herhangi bir somut adım görmediğini öğrencilerle görüşmesinde belirtmiştir. Derneğin tam da bu nedenle festivale dair eksiklikleri gidermek son noktayı koymak için görüşmeye gittiğini belirtmek isteriz. Bu noktada sponsor ve partnerlerin isimlerinin açıkça paylaşılması dernek tarafından uygun görülmemiştir. Fakat derneğe karşı cephe almamış herkes ile açıkça paylaşılabilecektir. Fakat üniversitenin festivalle ilgili olumsuz görüşüne karşı kısaca açıklamak gerekirse festivale dair kesinleşen 8 atölye, 6 okul grubu dahil toplam 10 grup ve 2 dj ile festival konusunda anlaşılmıştır.

*** Üniversitesi öğrenci ve mezunların takdirine sunulur.

* Biz bu yazıyı kaleme almadan kısa bir süre önce üniversite tarafından tauhaberin üniversite aleyhine yazdığı, üniversitenin itibarını zedelediği gerekçesiyle tarafımızdan TAUHABER’in isminin değiştirilmesi talep edilmiştir. Üniversitenin tauhaberin *** ismini kullanmasına izin verilmediği tarafımızla paylaşılmıştır.

 

**Son olarak sapla samanın karıştırılmaması gerektiğine dair aşağıdaki görseli yüzlerde bir tebessüm olsun diye bırakıyoruz.

Ne düşünüyorsun?

26 Points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

TAÜ Tiyatro 2 Oyunuyla Şehir Tiyatroları Genç Günler Festivali’nde!

Frühlingsfest 22′ Gerçekleştirildi!