in

Almanya’ya Göçün Yolu Açılıyor

Elmas Topçu’nun DW Türkçe’de yer alan haberine göre Almanya’nın AB dışındaki ülkelerden iş gücü göçünü düzenleyen tasarı 30.11.2022 tarihinde bakanlar kurulunda kabul edildi. Bu tasarının önümüzdeki sene yasalaşması hedefleniyor. Buna göre Türkiye gibi ülkelerden Almanya’ya iş gücü göçü kolaylaşacak.

Geçtiğimiz sene eleman açığı nedeniyle havalimanlarında yaşanan karmaşanın ve bulunan geçici çözümlerin ardından hükümet yoğun bir şekilde yeni bir kalifiye iş gücü göçü yasası üzerinde çalışıyor. Yeni yasanın taslak metni 30.11.2022 tarihinde bakanlar kurulunda kabul edildi. Tasarının 2023 ilkbaharında yasaya dönüşmesinin amaçlandığı duyuruldu.

Tasarının tanıtım açıklamalarında diğer Avrupa ülkeleri gibi Almanya’da da nüfusun yaşlandığı ve 2035’e kadar emekliye ayrılacaklarla birlikte 7 milyon kalifiye elemanın kaybedilecek olmasına dikkat çekildi. Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Almanya’daki demografik gelişimin yıllardır bilindiğine, ancak bu konuda nedense bir göç yasası çıkarılamadığına işaret etti. Habeck “Sadece bilişim alanında 100 bin, güneş ve rüzgar enerjisi alanında da 200 binden fazla eleman açığı var” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Almanya Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre ülkede 2020 yılında 43 milyon 500 bin olan kalifiye eleman sayısı, 2040 yılında 38 milyona düşecek. Almanya Zanaatkar Odaları, sadece kendi branşlarında 250 bin eleman açığı bulunduğunu vurgulayarak acil adımlar atılmasını talep ediyor.

Almanya’daki istihdamdan sorumlu daire olan Federal Çalışma Ajansı Başkanı Andrea Nahles de, senede 400 bin kalifiye eleman gelmediği sürece Almanya’nın bugün sahip olduğu standartların korunamayacağını belirtip hızla iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Kabineye dün gelen taslak, meslek veya yüksek okul diplomasının denklik sürecinin belli şartlar altında Almanya’da da tamamlanmasını mümkün kılıyor. Örneğin Türkiye gibi AB dışındaki bir ülkede 2 yıllık bir meslek eğitimi almış, ilaveten en az 2 yıl da alanında tecrübe toplamış ve Almanya’da da kendine iş bulmuş bir kalifiye eleman, diploma denkliği resmen tanınmadan da Almanya’ya gelip çalışabilecek.

İşte aranan belli şartlar

Düzenleme Almanca ön bilgisi gibi konularda işletmelere daha geniş yetkiler tanıyor. Almanya’da ekonomi ve endüstri, senelerdir hangi elemanın kendilerine daha uygun olduğu konusundaki kararın kendilerine bırakılması için bastırdıysa da kabul edilmiyordu. Yeni yasa bu konuda onlara daha fazla hareket serbestisi tanıyacak.

Yeni düzenlemenin bir diğer önemli tarafı da kalifiye görülen bir kişinin illa kendi alanında çalışma zorunluluğunun ortadan kalkacak olması.

Yüksek okul mezunlarının Almanya’ya gelişi önündeki en büyük engellerden olan, yıllık asgari gelir sınırı da düşürülecek. Böylece Almanya’ya gelmeyi isteyip hatta iş de bulan bir kişi sırf geliri asgari sınırın altında kaldığı diye sorun yaşamayacak.

Yasal düzenlemenin mimarı Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, bugün “önemli bir adım” atıldığını belirterek “Geçmişte olduğu gibi ülkeye göçü bürokrasiye bırakamayız. Almanya’nın refahı ve ekonomik büyüme için iş gücü gelmesine biz çabalamalıyız. Kalifiye eleman göçünü biz istemeliyiz. Aksi takdirde refahın ve sosyal güvencenin garantisi yok” diye konuştu.

Bakan ayrıca dünyada 100 milyon civarında Almanca konuşan insan olduğunu, bunun zaten 83 milyonun Almanya’da yaşadığını da vurgulayarak ülkeye göç için Almanya’nın uluslararası rekabette çok da avantajlı olmadığının altını çizdi.

Ne düşünüyorsun?

17 Points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

Üniversite Öğrencileri Çalışmak Zorunda mı?

Mühendislik Kulübü’nden Otomotiv ve Girişimcilik Zirvesi