in

Üniversite Öğrencileri Çalışmak Zorunda mı?

TAU Haber olarak özellikle 2021-2022 yılından itibaren üniversite öğrencilerinin geçimini sağlamak amacıyla part time olarak çalışmak durumunda olduğunu daha çok gözlemledik ve bu konuyu ele aldık.

Pandemi döneminin ardından hiperenflasyona yaklaşan ekonomik şartlar ile üniversite öğrencilerinin önceki zamanlara kıyasla daha çok part time çalışmak zorunda kaldığı herkesin kabulüdür. Ailelerin ekonomik durumlarının zorlaşması, öğrencilere daha az maddi destek sağlayabilmesi veya eşit düzeyde sağlanan ekonomik desteğin yetersiz kalması üniversite öğrencileri çalışmak zorunda bırakıyor.

Part time çalışma ile ilgili 1992 yılında yapılan bir araştırmada öğrencilerin %28,64’ünün part time çalıştığı; araştırmaya katılan öğrencilerin ise %71,64’ünün kendi branşında part time çalışmak istediği kaydedilmiştir. (1)

Yakın zamanlı sayılabilecek bir araştırma olan 2018 yılı araştırmasında ise üniversite öğrencilerinin %36’sının hem okuyup hem çalıştığı belirtilmiştir. Öğrencilerin maaşlarının yiyecek ve gideceğe gittiği, ikinci sırada ise okul masraflarının olduğu araştırmada ortaya koyulmuştur. (2)

Daha yakın tarihli bir araştırma elimize geçmemekle birlikte, üniversite öğrencilerinden gözlemlediğimiz kadarıyla pek çok üniversite öğrencisi eğitiminin yanı sıra part time bir işte çalışmak durumunda kalıyor. 2018 verilerine göre çalışan öğrenci nüfusu epeyce bir artmış durumda fakat bir araştırma veya istatistik olmadığı için bu konuda net bir veri ortaya koyamıyoruz.

Kiraların inanılmaz artışı, özellikle Beykoz’da pandemiden sonra kira fiyatlarının 3-4 katına çıkmasıyla en düşük kira bedellerinin 6-7 bin TL civarında olması, öğrencilerin burs veya aile desteği ile bu giderleri karşılama imkanını zorlaştırmıştır. Temel gıdaya erişimin zorlaşması ve fiyatların aşırı yükselmesi yine öğrencileri çalışmak zorunda bırakan bir diğer sebep. Market alışverişine çıkan bir öğrenci en az 200 TL harcayarak birkaç günlük gereksinimini karşılayabilmektedir. Dışarıdan söylenen yemekler ise halihazırda ortalama 100 TL’ye dayandığı için bir öğrenciye dışarıdan yemek söylemek lüks haline gelmiştir. Yine Beykoz’da yaşayan bir öğrenci dışarıda bir kahve içmek istese en az 30-40 TL ödemek zorunda kalacaktır. Bu fiyatlar düşünüldüğünde öğrencilerin çalışmaktan başka çaresi kalmayabiliyor.

Özellikle kafe, bar, giyim mağazası, organizasyon şirketleri, call center gibi işler part time çalışmak için daha çok tercih ediliyor. Öğrencilerin özellikle akademik hayatıyla ilgili bir işte ve yeterince motive olmaksızın çalışmak durumunda kaldığı bu işler öğrencilerin hem akademik kariyerini hem de sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Çalışmak zorunda kalan öğrenciler sosyal yaşamlarından da taviz vermek zorunda kalmaktadır. Kulüplere veya sosyal etkinliklere katılım geçmiş yıllara oranla büyük ölçüde düşüş yaşamaktadır. Öğrencilerin kişisel gelişiminde ve kendini gerçekleştirme yolunda en önemli adımlardan biri olan bu sosyalleşme adımının eksilmesi ise hem öğrenci hem de ülke açısından dezavantajlı bir durum ortaya çıkarmaktadır.

Bu aşamada gelinen sıkıntıları görüyor, bunların çözülmesi için gayret edilmesini talep ediyoruz. Özellikle öğrencilerin sadece maddi kaygılarla çalışmak durumunda kalmadığı bir geleceği inşa etmek için gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz. Öğrenciler çalışacaksa da deneyim/tecrübe kazanmak, birikim yapıp yurt dışı seyahati planlamak yahut lüks sayılabilecek ihtiyaçlarını karşılamak için çalışacakları zamanlara bir an evvel yeniden kavuşmak en büyük dileğimizdir.

(1) Üniversite Gençliğinin İş Beklentileri ve Part- Time Çalışma Alışkanlıkları, ENSARİ Hoşcan DENİZ Levent, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 1992, Sayı 4, s. 59-64

(2) Haber linki: https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/universite-ogrencilerinin-yuzde-36si-calisiyor/

 

Ne düşünüyorsun?

17 Points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

Ulaşım/Servis Bursu

Almanya’ya Göçün Yolu Açılıyor