in ,

Almanya’ya Nitelikli İşçi Göçünün Önü Açılıyor!

Almanya’ya Nitelikli İşçi Göçünün Önü Açılıyor!

Geçtiğimiz günlerde toplanan Alman Kabinesi, vasıflı işçilerin göçü için uygulanması planlanan hafifleştirilmiş şartları barındıran tasarıyı sundu. Buna puan sistemine dayalı bir “fırsat kartı” uygulaması da dahil olacak. İş gücü açığını göz önünde bulunduran federal hükümet, daha basit kurallar ve yeni tekliflerle yurt dışından daha fazla vasıflı işçi çekmek istiyor. Federal kabine, İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) ve Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) tarafından sunulan ve puan sistemine göre göçü de mümkün kılan yasa tasarısı ile akademisyenlerin önündeki engellerin azaltılmasını ve Almanya’da tanınan veya tanınmayan mesleki niteliklere sahip olan vasıflı işçiler için iş olanaklarının genişletilmesini hedefliyor. Gelecekte, AB üyesi olmayan ülkelerden yabancıların puan sistemine dayalı bir “fırsat kartı” ile iş aramak için Almanya’ya gelmeleri mümkün olacak. Puanların hesaplanmasında dikkate alınan kriterler arasında dil yeterliliği ve becerisi, iş deneyimi, yaş ve Almanya’ya referans yer alıyor. “Fırsat kartı” aynı zamanda deneme çalışması veya yarı zamanlı istihdam için de fırsatlar sunuyor. Mesleki niteliklere ve deneyime sahip yabancı vasıflı işçiler, gelecekte niteliklerinin Almanya tarafından tanınmasına gerek kalmadan (daha sonra yapabilme olanağıyla) gelebilirler. Bunun yanı sıra, “Ausbildung” yani meslek öğrenimi-eğitimi için gerekli olan oturma izni koşulları da önemli ölçüde hafifleştirilecek.

 

Taslak, üç yıldır yürürlükte olan Nitelikli İşgücü Göç Yasası’na bir reform niteliği taşıyor. İçişleri Bakanı Faeser, “Vasıflı işçilerin hızlı bir şekilde Almanya’ya gelmelerini ve avantajlı bir başlangıç yapmalarını istiyoruz.” açıklamasında bulunarak bürokratik engellerin kaldırılıp mesleki deneyimi ya da kişisel potansiyeli olan kişilere piyasada bir yer edinme şansı tanınacağını belirtti.

 

Çalışma Bakanı Heil, Almanya’daki çalışma potansiyelin de daha fazla kullanılması gerektiğini söyledi. Ancak yurt dışından iş gücüne de ihtiyaç olduğunu vurgulayan bakan, yasanın amacının üçüncü dünya ülkelerinden yılda yaklaşık 125.000 işçi çekmek olduğunu söyledi. Faeser ve Heil, iyi bir karşılama kültürünün de gerekli olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre mevcut refah seviyesini korumak için yılda 400.000 işçiye ihtiyaç var. Heil, Korona krizinden önce yılda yaklaşık 315.000 işçinin göç ettiğini açıkladı. İş dünyasından temsilciler de yasada iyileştirmeler yapılmasını talep etmişti. Alman Mühendislik Federasyonu (VDMA) Başkanı Karl Haeusgen, “The Pioneer” haber portalına verdiği demeçte, “İşe yerleştirmeyi sadece Federal İş Bulma Kurumu’na bırakırsak başarılı olamayız.” dedi ve ekledi: Geçici istihdamın üçüncü ülkelerden de vasıflı işçi alabilmesini istiyoruz. Alman Zanaatkarlar Konfederasyonu (ZDH) Başkanı Jörg Dittrich, Funke Mediengruppe gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi: “İyi bir uygulama olmadan en iyi yasa bile işe yaramaz. Federal hükümet tarafından kabul edilen iş gücü göçü reformunun pratikte etkili olabilmesi için göç yasası bürokratik olmaktan çıkarılmalı ve idari prosedürler önemli ölçüde hızlandırılmalıdır.”

 

Alman İçişleri Bakanı Faeser’in kalifiye işçi göçüne ilişkin yasa tasarısıyla birlikte kabineye getirmek istediği vatandaşlık yasasında yapılması planlanan reformun koalisyon ortaklarından biri olan FDP (Özgür Demokrat Parti) ile koordine edilmesi gerekiyor. Liberaller AB vatandaşı olmayanlara çifte vatandaşlık verilmesine prensipte karşı değil ancak vatandaşlığa kabul için aranan diğer şartların (dil ve kendi geçimini sağlayabilme) hafifleştirilmesini ve istisnalara izin verilmesini istemiyor.

 

Peki Bu “Fırsat Kartı” Nedir?

Yasa tasarısı puan sistemine dayalı bir “fırsat kartı” getiriyor. Bu kartla insanlar iş aramak için bir yıllığına Almanya’ya gelebilecekler. Ön koşul ise geçerli bir meslek eğitimine ya da üniversite diplomasına sahip olmak.

 

Peki bu bahsedilen “fırsat kartı” tam olarak nedir? Bahsi geçen “fırsat kartı” için kriterler arasında Almanca ve/veya İngilizce dil becerileri, yaş, mesleki deneyim, Almanya ile bağlantı ve hayat arkadaşlarına veya eşlerine eşlik etme potansiyeli yer alıyor. Buna ek olarak, bu tür bir karta sahip olan işçiler iş ararken haftada 20 saate kadar çalışabilir üstelik deneme süresine (çalışma için) de izin verilecek. “Almanya’yı dünyanın parlak beyinleri için daha cazip hale getiriyoruz. Almanya’yı dünya çapında bir göç ülkesi olarak aktif bir şekilde tanıtacağız.” diye belirten Bakan Faeser, yasanın yürürlüğe sokulmasında kararlı.

Ne düşünüyorsun?

18 Points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

12-Punkte Reiseführer Gaziantep

Üniversite Öğrencileri Karşı Karşıya!