in

TESTDAF YAPILMAYACAK MI?

Üniversiteden konuyla ilgili bir dizi açıklama yapıldı. Konuyla ilgili yazarlarımızı değerlendirmelerini aşağıdan okuyabilirsiniz

TestDaF nedir? Okulumuzdaki yeri neydi?

TestDaF, Federal Almanya Cumhuriyeti’nde yüksek öğrenim görmek isteyen veya en azından dil düzeyini gösteren resmi bir belgeye ihtiyaç duyan Almanca öğrenenler için bir sınavdır. **** Üniversitesi’ nde Almanca hazırlık eğitimi sonrasında yeterlilik sınavı olarak önceki yıllarda DSH, son iki yıldır TestDaF sınavı uyguladığını biliyoruz.

Geçtiğimiz sene neler yaşandı?

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı yazında (Ağustos ve Eylül ayları)  C1 kurunu başarıyla tamamlamış ve devamsızlık sınırını aşmamış öğrencilere Corona virüs salgınına rağmen 20 gün arayla 2 farklı TestDaF sınavı gerekli önlemler alınarak yüz yüze yapılmıştı.

2021 Yılı Ocak/Şubat aylarında uygulanacak olan TestDaF sınavı ise Pandemi sebebiyle sınava 2 hafta gibi kısa bir süre kalmasına rağmen bir duyuru metni ile iptal edilmişti. Okula devam edebilmek için son şansları bu aylarda yapılması gereken TestDaF sınavı olan Hazırlık sınıfı öğrencileri (32 kişi), TestDaF sınavı yerine Bielefeld Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan Online Almanca Yeterlilik Sınavına tabii tutularak bölümlere geçişleri sağlanmıştı. Aynı dönem içerisinde C1 kurunu tamamlamış olan Hazırlıkta 2. senesini okuyan öğrencilere ise aynı hak tanınmamıştı.

Online Almanca Yeterlilik Sınavı 

Alınan duyumlar ve hocaların sınıf gruplarında paylaştıklarına göre B2 kurunu başarıyla tamamlamış öğrenciler dahil olmak üzere tüm C1 ve TestDaF hazırlık sınıfı öğrencilerine uluslararası geçerliliği olan “TestDaF” sınavı yerine “Online Almanca Yeterlilik Sınavı” yapılacak. 

Yayılan haber akıllarda soru işaretlerine sebep oldu. 

Sınav Online ve bağımsız yapılabiliyor ise şubat ayında iptal edilen sınavda neden tüm öğrenciler Bielefeld sınavına giremedi?

Okul bu sınavdan geçen öğrencilere ilerleyen dönemlerde TestDaF hakkı tanıyacak mı?

Karar uluslararası program ve itibarı nasıl etkileyecek?

Haberin doğruluğu ile ilgili önümüzdeki saatlerde okuldan açıklama bekleniyor. 

Okulumuza kayıt yaptıran birçok öğrencinin “TestDaF belgesi alma” ve “Almanya’da okuma” talepleri göz ardı ediliyor ve Türk Alman Üniversitesi uluslararası hiçbir geçerliliği olmayan bu Almanca sınavı ile yalnızca fakülteye geçiş hakkı sunuyor.

Hazırlık öğrencilerinin karşılaştıkları belirsizlikler ve mağduriyetler yıllardır gelenek haline geldi. Üniversitemizde ilerleyen yıllarda Çift Diploma, Erasmus ve Mevlana programlarına katılmak isteyen öğrencilerin bu programlara katılabilmesi için ise belgelerini okul dışından temin etmeleri gerekecek. Bu şartları sağlayan öğrenci sayısının azlığının üniversitenin ulusal ve uluslararası itibarını nasıl etkileyeceği ise meçhul.

TestDaf ‘ın güncel ücreti ise 145,- €. 

Ne yapılabilir? 

Online Sınavla hazırlığı tamamlayan öğrencilere lisans dönemleri içerisinde TestDaF hakkı tanınabilir. Aksi takdirde sınava kendi imkanlarıyla girmeyen tüm öğrenciler uluslararası programlara katılma şansını kaybedecek. Bu mağduriyetin giderilmesi için Yabancı Diller Yüksek Okulunun yapacağı açıklamayı bekliyoruz.

Ne düşünüyorsun?

32 Points
Upvote Downvote

Yazan TAUHABER

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0

Alman Basınında *** Üniversitesi

YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLIYOR MU?